Biodynamische sector opnieuw gegroeid

Het biodynamische areaal in Nederland  blijft toenemen, mede onder invloed van de toenemende vraag naar Demeter-producten vanuit Duitsland. In 2018 steeg het oppervlak met 9% naar 7581 hectare. Dat is  ruim 10% van het totale biologische areaal en 0,4% van het totale landbouwareaal in Nederland.  Dat staat in de onlangs verschenen Demeter Monitor over biodynamische landbouw en voeding 2018/2019. In deze cijfers zijn de bedrijven die in omschakeling zijn naar biologisch of biodynamisch meegeteld.

Hoewel de bekenheid van het Demeter-keurmerk voor biodynamische landbouw in ons land nog beperkt is, zijn veel van de biodynamische bedrijven zijn ware publiekstrekkers. Zo trekt de biodynamische geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos 350.000 bezoekers per jaar. De Fruittuin van West wordt wekelijks door duizenden mensen bezocht die zelf fruit kunnen plukken, eieren rapen of paddenstoelen oogsten. Ook de Bieslandhoeve en Stadsboerderij Almere zijn bezoekersmagneten, vooral voor stedelingen.

Vrijwel alle biodynamische bedrijven in ons land zoeken naar verbinding met hun omgeving en zitten met hun grondgebonden werkwijze het dichtste bij de ‘kringlooplandbouw’ waar landbouwminister Minister Carola Schouten in haar beleidsvisie naar streeft. Een groot probleem voor jonge boeren blijft toegang tot grond. Stichting Grondbeheer zet zich in om grond te verwerven  die blijvend aan bd-boeren wordt verpacht voor reële bedragen.  In 2018 is het areaal van Grondbeheer met 70 hectare gestegen naar 324 hectare.

Op de middelbare beroepsopleiding voor biodynamische landbouw Aeres Warmonderhof in Dronten valt op dat onder de studenten de belangstelling voor bloementeelt en voedselbossen toeneemt.