Hoeveel waarheid kun jij aan? (beproeving 4)

De kloof tussen informatie en waarheid 
Met internet en social media zijn we verslaafd geraakt aan het consumeren van informatie. Al deze prikkels leiden ons af waardoor we niet meer toekomen aan wat echt belangrijk is in het leven: de waarheid onder ogen zien en daar verantwoordelijkheid voor nemen.
Hoewel informatie ook waar kan zijn, is het nog geen waarheid. Het zijn bijvoorbeeld feiten dat de aarde opwarmt en de poolkappen smelten. Van deze kale feiten maakt onze menselijke geest vervolgens een samenhangend verhaal dat wij als de waarheid ervaren. Deze waarheid is echter niet universeel maar verschilt van persoon tot persoon. Voor de één is klimaatverandering veroorzaakt door de mens en moeten wij er alles aan doen om erger te voorkomen. Voor de ander komt het door relatief meer zonneactiviteit en kunnen we op dezelfde voet doorleven. In tegenstelling tot feiten is de waarheid dus een veelheid aan tegenstrijdige verhalen.

Om in deze complexiteit de juiste koers te vinden, zijn we gelukkig uitgerust met een innerlijk kompas: ons hart. Voel ik een 'ja' of 'nee' bij een bepaald verhaal? Daar kan ik op leren varen. De waarheid is vaak zo pijnlijk dat veel mensen het niet aankunnen. De ellende van ontbossing, uitstervende diersoorten, vluchtelingenstromen, oorlog en honger is moeilijk uit te houden. Laat staan de oorlog en de honger in ons eigen onbewuste. Het consumeren van feiten is dan een middel om te relativeren en het 'ja' van ons hart niet te hoeven voelen. Het is een begrijpelijke vlucht maar daardoor verzaken we soms of wat vaker onze plicht: bijdragen aan de mensheid en aarde. Natuurlijk kun je op basis van nieuwe informatie af en toe je koers bijstellen maar het is wel zaak dat je gefocust blijft. Loop echter niet in de valkuil om jouw waarheid als de waarheid te gaan zien; dan word je ideologisch en dat kan juist gevaarlijk zijn.

 

Het overbruggen van de kloof tussen de veelzijdige informatie en de ene waarheid is nodig om de impact van jouw keuzes en daden onder ogen te zien en daar de volle verantwoordelijkheid voor te nemen. Die kloof kun je overbruggen door jouw verbinding met de natuur te herstellen. Het eten van waarachtige voeding, zoals biodynamische voeding, helpt daarbij. Als je weer in contact komt met de elementen, voor zover mogelijk, wordt het makkelijker om je jouw levensbestemming - waarmee je naar de aarde kwam - te herinneren.

 

Voor mij leef je al duurzaam als je de waarheid en alle sub-waarheden kunt uithouden. Dat betekent dat je niet meer ellende op je schouders neemt dan jijzelf kunt dragen. Misschien is minderen met vlees eten voor jou het maximum, misschien is een vegan leefstijl jouw manier om het dierenleed op je schouders te nemen. Ga hoe dan ook voor jouw optimum, dat maakt je sterker. Maarten Luther zei eens: "Als morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag nog een boom." Oftewel, laat je niet verlammen door doemscenario's en doe elke dag opnieuw wat binnen jouw bereik ligt.