Bloemenkransen en Sint-Janstosti’s

De zon staat op haar hoogst, de dag is op zijn langst, de natuur barst uit zijn voegen. Op 24 juni is het Sint-Jan, de feestelijke dag voor zwierige zomerjurken, korte broeken en bloemen in ons haar. Een moment van heerlijk onbezorgd vieren, met muziek, vuur en tosti’s in de tuin.

Tekst en beeld Daan Rot

We struinen de bermen af naar mooie veldbloemen, vinden hier en daar een korenaar, knippen klimop, een paar grote vijgenbladeren en varens uit onze tuin. In de bloemenwinkel kiezen we elk twee of drie bloemen die we het allermooist vinden. Wolf heeft graag een wilde, stoere bloemenkrans en kiest een allium. Maantje Piet kiest een mooie roos in twee kleuren. We vlechten kransen van de klimop en zetten de bloemen stevig vast met bloemendraad. Ieder jaar maak ik van elk kind een portret; een perfect moment om hun groei door de jaren heen te zien. Met af en toe een grom van ‘Moet dan nou’ van puberende Rover. Maar later zal hij me dankbaar zijn, zullen we maar denken. Als de kransen al het spelen en dansen hebben overleefd, hang ik ze op om ze te drogen.

Zomervakantiekriebels

Op de onderbouw van de vrijeschool wordt Sint-Jan gevierd met buitenspelletjes, samen picknicken, zingen rond het vuur en als hoogtepunt de vuursprong. Met een wens in het hoofd en een dapper kloppend hart over de vlammetjes. Trotse snoeten gegarandeerd.Omdat we inmiddels twee kinderen op de middelbare school hebben, vieren we ook samen Sint-Jan. Met vader Jan kunnen we ook niet anders, deze naamdag moet gevierd worden. We maken met zomervakantiekriebels in onze buik plannen bij het vuur voor die heerlijk vrije zomerweken die voor ons liggen. We kijken terug op het schooljaar en vooruit naar het nieuwe schooljaar. Het examenjaar voor Elvis, dus extra spannend en nu al fijn mijmeren over de opwindende plannen voor de toekomst.

Mooi smeulend vuurtje

In de tuin hebben we een vuurplaats geïmproviseerd met tegels en een oude ketel. Rover is onze vuurmeester. Hij heeft alles goed voorbereid. Aanmaakhoutjes verzameld en een pan water klaargezet. Als de hoogste vlammen wat zijn gezakt, doen we er briketten op zodat we een mooi smeulend vuurtje hebben. We smeren een stapel boterhammen en met het tosti-ijzer voor open vuur bakken we de ene na de andere tosti. Iedere keer verzinnen we nieuwe versies. De nieuwste is een banaan-met-chocolade-tosti. Het lijkt wel een taartje, volgens Maantje Piet. Jan schuift ook aan met een gitaar op schoot en zo trakteren we de buurt nog op wat kampvuurliedjes.

Ook eens proberen? Hieronder vind je een paar van onze tostifavorieten ter inspiratie. Een tosti-ijzer voor open vuur vind je met een beetje geluk in de kringloopwinkel of nieuw vanaf ongeveer 11 euro. Tip: ook een wafelijzer en een popcornpan zijn leuk om te gebruiken rond het Sint-Jansvuur.Voor alle tosti’s gebruik ik stevig, zelf gesneden brood. Dus lekker dikke boterhammen. Wit, bruin, spelt, net wat je lekker vindt. Gebruik het tosti-ijzer op een bedje van gloeiende kolen en houd het ijzer 5 cm boven de briketten. Verwarm het tosti-ijzer 5 à 10 minuten voor en besmeer de binnenkant met een beetje roomboter. Doe de boterhammen erin en bak de tosti’s gedurende 3 minuten aan elke kant of tot de boterhammen goudbruin zijn.

 

Geitenkaas-paprikatosti

  • plakjes oude geitenkaas
  • rood gele paprikareepjes uit pot

Beleg de boterhammen met de kaas en paprikareepjes naar smaak.

 

Aardbeien-kokostosti

  • aardbeien
  • geraspte kokos

Plet de aardbeien, strooi er geraspte kokos overheen en dan mag de andere boterham erbovenop.

 

Mozzarellatosti

  • buffelmozzarella
  • tomaten
  • verse basilicum
  • pesto

Besmeer de boterham met pesto, snijd de mozzarella en de tomaten in plakjes en leg ze op de boterhammen. Blaadjes basilicum naar smaak toe-voegen en tot slot de tweede boterham erbovenop.

 

Pizzatosti

  • vegetarisch gehakt
  • tomatensaus
  • kaas
  • basilicum

Roer de tomatensaus door het vegetarisch gehakt. De saus mag best dik zijn, dus in verhouding veel gehakt, weinig tomatensaus. Zo loopt het niet uit de tosti. Smeer een lekkere laag saus op een boterham, plakjes kaas erover en twee blaadjes verse basilicum erbij. Doe de tweede boterham er bovenop.

 

Bananen-chocoladetosti

  • rijpe bananen
  • reep chocolade

Snijd de banaan in plakjes en beleg de boterham. Schaaf met de kaasschaaf krullen chocolade van de reep en kruimel ze over de banaan, afdekken met de tweede boterham.

Daan Rot is moeder van Elvis, Rover, Wolf en Maantje Piet en getrouwd met muzikant Jan Rot. Ze blogt op maandagdaandag.nl en schreef samen met Lisa Wade twee toegankelijke boeken over de jaarfeesten, getiteld 'Het Hele jaarfeesten'.

 

Dit artikel verscheen eerder in Antroposofie Magazine in juni 2019

Verder lezen: 

Meer artikelen van Daan Rot

Meer artikelen lezen over de jaarfeesten