Het is aan ons

De wereld redden is niet iets dat je aan professionals moet overlaten, vindt componist, dirigent en cultureel ondernemer Merlijn Twaalfhoven. Door het ontwikkelen van een ‘kunstenaarsmindset’ kan volgens hem iedereen op zijn manier een bijdrage leveren aan het oplossen van kleine en grote wereldproblemen. Zijn boek ‘Het is aan ons’ is bedoeld als stimulans en uitnodiging om een creatieve en onderzoekende houding te ontwikkelen en die in te zetten om onze wereld een betere plek te maken - een mindset die kort gezegd draait om het waarnemen met al je zintuigen, anders kijken, durven voelen, helder denken en gewoon gaan maken.

Voor Twaalfhoven werd tijdens zijn studie altviool aan het conservatorium al duidelijk dat hij meer wilde dan alleen maar optreden met een orkest in chique concertzalen. “Kunst hoeft niet een einddoel te zijn, maar kan een deur openen naar iets groters. Mijn missie werd niet zozeer het componeren van nieuwe noten, maar het herwonderen van het dagelijkse leven. Daarbij spelen alle zintuigen mee.”  Hij trok naar onder meer Jordanië en Bosnië om er vrede te brengen met zijn muziek; in prikkelende en interactieve voorstellingen op onalledaagse locaties. Daar ervaarde Merlijn dat niet alleen hoe mooi je speelt van belang is bij een optreden, maar ook wáár je eigenlijk speelt. In zijn boek doet hij uitgebreid verslag van het maken van deze voorstellingen en welke inzichten dit hem opleverde.

‘Het is aan ons’ is een onverbloemd idealistisch boek, maar zeker ook praktisch en realistisch van aard. Merlijn beschrijft welke obstakels hij tegenkomt in het bereiken van zijn idealen, en doorziet wat hij wel en niet kan bereiken met zijn acties.  Daarom besteedt hij in zijn boek ook aandacht aan het opbouwen van ‘faalkracht’, het durven falen als je ergens aan begint. Wie verder wil lezen vindt achterin een uitgebreide literatuurlijst vol met nog meer inspirerende publicaties en allerhande linkjes.

Dit aanstekelijk geschreven boek laadt je als lezer met positiviteit en nodigt uit tot actie. Want “het koesteren van hoop is niet een houding of een staat van zijn, het is een activiteit. Je moet het doen.”

Merlijn Twaalfhoven, Het is aan ons – Waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden, Atlas Contact, € 21,99.

 

Lees ook ons interview met Merlijn Twaalfhoven

Meer boekrecensies lezen