Bachelor Kunstzinnige Therapie
Opleiding van de Hogeschool Leiden
Simone Yoy Mooyman (23): "Tijdens de opleiding heb onder meer geleerd om ‘werkelijk’ contact met een cliënt te maken”
“Het mooiste moment van de opleiding was misschien wel dat ik voor het eerst een nat-in-nat-schildering maakte, alleen met de kleur blauw. Ik wist niets van kunstzinnige therapie. Maar ik merkte meteen de werking. Het schilderen gaf me zoveel rust. Ik ontspande ter plekke, terwijl ik best gespannen was zo aan het begin van de opleiding met allemaal nieuwe mensen om me heen. Het enige wat er was, was die blauwe kleur die mijn hele lichaam en ziel leek te vullen.”
Simone zit in het 3e studiejaar en heeft ‘beeldend’ als afstudeerrichting gekozen. Ze loopt drie dagen in de week stage en is heel blij met de opleiding: “Wat ik in de opleiding ontmoette komt overeen met hoe ik in het leven sta. Dat heeft te maken met het holistische, het antroposofische mensbeeld. We leren hier de hele mens waar te nemen, echt te kijken, onze oordelen terughoudend. De communicatie met de cliënt verloopt voor een belangrijk deel non-verbaal, via de beelden. Die spreken voor zich. In onze maatschappij zijn we vaak zo eenzijdig bezig, doen we veel vanuit ons denken. In kunstzinnige therapie laat je ook het gevoel spreken. En het is zo’n mooie combinatie: het kunstzinnig bezig zijn en mensen helpen om verder te groeien.”
Zelf heeft Simone tijdens de opleiding ook een heel ontwikkelingsproces doorgemaakt: “Ik was echt niet iemand die goed kon schilderen of tekenen en ik kwam verlegen over. Nu heb ik meer vertrouwen in mezelf en de manier waarop ik met mijn cliënten werk. Ook kan ik beter op mijn handelen reflecteren. Ik weet zeker dat ik een goede therapeut zal worden.”
Voor de bacheloropleiding moet je beschikken over een diploma havo-, vwo- of mbo- niveau 4. Of je moet een gelijkwaardig diploma hebben behaald. Je bent met elk profiel of vakkenpakket welkom.