Levenskrachten zichtbaar maken

Het stijgbeeldenonderzoek van Roelant de Vletter

Is het natuurwetenschap? Of is het kunst? De stijgbeeldmethode levert wonderschone beelden op, maar wat zeggen die nu eigenlijk? Alles blijkt te draaien om het aantonen van levenskrachten.

Tekst: Cisly Burcksen
Foto: Madeleine de Vletter

“Voor de gewone wetenschap is het een raadsel wat leven is en hoe je het zichtbaar kunt maken.  Met op materie gerichte proeven kun je allerlei fysieke eigenschappen laten zien. Of er gifstoffen in bepaalde producten zitten bijvoorbeeld. Maar inzicht geven in de vitaliteit van een product, dat lukt niet op die manier,” legt Roelant de Vletter uit. Al sinds 1995, toen hij nog vrijeschoolleraar was, maakt hij stijgbeelden. Sinds zijn pensionering is hij er echt fanatiek mee bezig en inmiddels heeft hij zich bekwaamd in drie verschillende methoden (zie kadertekst onderaan dit artikel). “Hoe levendiger het stijgbeeld, des te meer levenskracht toont het aan. Al snel nadat ik met de stijgbeelden begon, kreeg ik de vraag of ik ook grond kon onderzoeken. Dat is te massief voor deze werkwijze, dus voor grondonderzoek gebruik ik chroma’s. Ook werk ik met kristallisaties; een methode die ook wel door artsen wordt gebruikt om bloed te analyseren.”

 

Helderziend

Toch blijft het wat ongrijpbaar, omdat het lastig is de resultaten precies te duiden. “Ehrenfried Pfeiffer, één van de grondleggers van deze methode op basis van aanwijzingen van Rudolf Steiner, zei dat je eigenlijk helderziend moet zijn om de resultaten precies te kunnen duiden. Er bestaan verschillende soorten etherkrachten en je weet eigenlijk niet wat je precies ziet. Ik ben niet helderziend, dus ik ga uit van vergelijkingen. Als je een stijgbeeld van reguliere melk en rauwe Demetermelk naast elkaar ziet, zie je zó’n enorm verschil. Dat spreekt voor zich.”

 

Samenwerking

Roelant maakt zich ernstig zorgen over onze omgang met onze planeet en onze voeding en hoopt met zijn onderzoek een bijdrage te leveren om het tij te keren. “Dat is nu heel actueel, kijk maar naar de coronapandemie. Het ontstaan daarvan hangt sterk samen met hoe wij met de aarde omgaan. We doen aan symptoombestrijding door lockdowns en vaccinatie, maar eigenlijk zouden we onze hele manier van leven moeten omgooien.” Het naar buiten brengen van de resultaten kost hem veel tijd, vanwege de ongrijpbaarheid ervan. Verouderingsproeven helpen te laten zien hoe het werkt: “Iedereen weet dat verse groente gezonder is; dat het leven eruit trekt als je groenten lang bewaart. Dat kun je heel goed laten zien met een stijgbeeld.” Inmiddels zijn er steeds meer geïnteresseerden en helpt hij bijvoorbeeld bd-boeren die onderzoek naar hun melk willen doen. Roelant verheugt zich op de geplande samenwerking met een professor in Amsterdam, omdat hier een mogelijkheid ligt om verbinding te maken met de reguliere wetenschap. Hoe ziet hij de toekomst van zijn stijgbeeldonderzoek? “Het is nog vrij fragmentarisch wat ik doe: ik onderzoek veel verschillende stoffen. In Zwitserland heeft Agnes Fyfe twaalf jaar lang onderzoek gedaan naar de maretak en met stijgbeelden laten zien welke enorme invloed de maan heeft op de oogst van de planten. Zo’n project waarbij de focus voor een langere termijn op één ding ligt, dat zou ik nog wel graag willen oppakken.”

 

Stijgbeelden, chroma’s en kristallisaties – het proces in vogelvlucht

Om een stijgbeeld te maken,laat je een kleine hoeveelheid sap in filtreerpapier trekken, een speciaal gemaakt kokertje. Dat laat je drogen en zet je vervolgens in een stijgbeeldglaasje met zilvernitraat.  Als dit door het sap heen trekt, ontstaat er een ‘gordijnachtig’ beeld.

Voor een chroma los je wat grond op in natroloog, wat de stof ontbindt. Dit laat je in een rond filter trekken, waar al zilvernitraat in zit. Er ontstaat dan een rond beeld, dat een beetje lijkt op de doorsnede van een boom.

Een kristallisatie maak je door wat vloeistof op te lossen in koperchloride. Dit kristalliseert in een petrischaaltje bij een bepaalde temperatuur en vochtigheid.

De indrukwekkende beelden die met deze methoden ontstaan, vertellen elk op hun eigen manier iets over de levenskrachten.

stijgbeeld.nl

Dit artikel verscheen ook in Motief, het ledenblad van de Antroposofische Vereniging in Nederland (editie april 2021).

 

Verder lezen over vitaliteit:

- Vitaler met euritmie - het geheim van Annemarie Ehrlich

- Je etherlichaam: wat is dat eigenlijk?

De gebaren van wintergroenten