Antroposofie vandaag

Wel of geen orgaandonor worden?

Waarom wil iemand wel of geen orgaandonor worden? Is een beslissing hierover wel zo eenvoudig als de overheid ons voorspiegelt? Rudolf Steiner liet zich nooit uit over orgaandonatie, die bestond nog niet in zijn tijd. Zijn pleidooi voor persoonlijke verantwoordelijkheid lijkt echter een nuttig vertrekpunt voor de huidige discussie. Tekst: Nard Besseling In het houten…

Lees verder

Kijken naar jezelf en je ik

Van antroposofie wordt nog wel eens gezegd dat het vaag of ongrijpbaar is, terwijl het vaak verrassend concreet en toepasbaar is. Het gaat wél over diepgaande processen die we als mens beleven. Voorbeeld bij uitstek? De Basisoefeningen en de terugblikoefeningen, waarmee je het denken, voelen en willen kunt trainen. Antroposofisch arts Jaap van de Weg is al jaren enthousiast over deze…

Lees verder

Column: Hoeveel bent u waard?

Wat hebben gedachten met de werkelijkheid te maken? Alles. Gedachten zijn niet slechts de privéaangelegenheid van degene die ze denkt: gedachten vormen onze wereld. Vaak juist de gedachten die niet zo duidelijk de privéaangelegenheid van deze of gene zijn. Zo is er bijvoorbeeld de gedachte dat slimmere mensen beter zijn dan mensen met een bescheidener…

Lees verder

Nabij zijn – handreikingen voor levensvragen

Rond je vijftigste breekt voor veel mensen een tijd van bezinning en reflectie aan. Het is een periode waarin je leven vaak een andere wending neemt. Bijvoorbeeld omdat je kinderen het huis uit gaan of je ouders sterven of meer zorg nodig hebben. De confrontatie met ziekte en  verminderde krachten kan je dan het gevoel…

Lees verder

Theorie U in teams

Wil je met een team iets veranderen binnen een organisatie, zorg dan dat je los komt van vertrouwde patronen en met een open houding gaat onderzoeken wat er nodig is. Clarine Campagne laat in dit boek zien hoe je daaraan kunt werken vanuit Theorie U. Deze theorie werd in 2007 geïntroduceerd door Otto Scharmer en…

Lees verder