Opladen in de natuur

 

Waarom eigenlijk heeft de natuur zo’n vitaliserende werking? Onbewust weten we allemaal dat buiten zijn goed voor ons is, maar we handelen er vaak niet naar. We zitten liever binnen als het buiten regent. Wat valt er te zeggen, ook vanuit antroposofisch perspectief, over de invloed die de natuur op ons mensen heeft? Jasper Sinoo, tuinder op landgoed Kraaybeekerhof, merkt dat in de natuur zijn hem energie en rust geeft. En hij weet dat dit ook voor anderen geldt.

Tekst: Arianne Collee
Beeld: Markus Spiske/Unsplash 

“Buiten in de natuur kan een mens gemakkelijker ‘zijn’. De aarde is, de aarde oordeelt niet,” zegt Jasper. Hij is er van overtuigd dat voor ieders vitaliteit – dat woord is afgeleid van ‘vita’, dat ‘leven’ betekent – de aarde, zo vol leven, van levensbelang is. Jasper groeide als kind middenin de natuur op, en is dus ervaringsdeskundige. Hij speelde viool voor de koeien, hielp met kaasmaken bij een buurboer en reed paard door de bergen. “In de natuur hoef je niet mee te gaan in de mallemolen van het leven. En, nog belangrijker: In de natuur kun je ervaren dat alles in verbinding met elkaar staat.”

In de natuur kun je ervaren dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat we verbonden zijn met elkaar, deel zijn van een groter geheel. Alles heeft elkaar nodig om tot wasdom te komen. Een plantje heeft hele diverse voedingsstoffen nodig. Rudolf Steiner beschreef in zijn landbouwcursus dat de krachten van de aarde en van de kosmos, op de landbouw werken via de stoffen van de aarde. Die stoffen komen allemaal naar dat plantje toe, getransporteerd via de wortels en via schimmels. Die krachten van de kosmos en de aarde werken ook op ons mensen.

Krachtige levensenergie

Op de Warmonderhof en via stages leerde Jasper alles over biologisch-dynamisch tuinieren. Op Kraaybeekerhof wordt de aarde al veertig jaar biologisch-dynamisch bewerkt. Dat wil onder meer zeggen dat als je de aarde goed verzorgt, de balans intact blijft waardoor de gewassen vitaler en minder vatbaar zijn voor ziektes. Volgens Jasper voelen bezoekers die rijkdom van de aarde op Kraaybeekerhof: “Mensen zeggen vaak dat ze hier iets speciaals ervaren. Meestal omschrijven ze het als een ‘energie’ die een bepaald soort rust geeft.” Niet zo vreemd dat juist bezoekers van een plek als Kraaybeekerhof dit ervaren, omdat er juist daar zo zorgvuldig met de levenskrachten van de natuur om gegaan. Maar natuurlijk zijn er nog vele andere plekken waar je de krachtige levensenergie van de natuur ervaren kunt.

Zelf worteltjes oogsten

Veel mensen lijken het contact met de natuur een beetje verloren te zijn. Om die verbinding weer te kunnen maken is het belangrijk dat we meer gaan waarnemen als we buiten zijn. Dat we onze zintuigen openzetten. Luister, kijk, ruik, raak aan en – als dat kan – proef! Deelname aan ’participatielandbouw’ kan daarbij inspirerend werken. Jasper: “Op Kraaybeekerhof hebben we een zelfoogsttuin. Mensen kunnen een aandeel in onze tuin nemen en in ruil daarvoor krijgen ze een deel van de opbrengst. Deelnemers komen hier zelf hun worteltjes uit de grond trekken, hun sla zelf snijden en de bonen zelf plukken. Dat zorgt voor een nieuwe verbinding met de natuur en slaat erg goed aan. Participatielandbouw is op veel plekken in het land te vinden.”Er gaat een grote kracht uit van de natuur. Kijk maar eens goed naar een zaadje. Het is toch een wonder dat het een plantje wordt, dat door de zon bijna uit de grond getrokken wordt! Dat gebeurt er tussen de hemel en de aarde. De samenwerking tussen beide zorgt ervoor dat zo’n zaadje mag worden wie het is. Jasper legt een direct verband met de mens: “Wij als mensen leven ook tussen die twee werelden. In de natuur begeef je je in dat gebied waar die helende en levenskrachtbiedende magie plaatsvindt. Het zou mooi zijn als we dat bewuster gaan beleven. Dat we bijvoorbeeld de seizoenen, ook in onszelf, bewuster gaan ervaren en de prachtige kleuren van de bloemen en alle verschillende soorten groen gaat onderscheiden...”

 

Tips van Jasper:

“Ga samen naar buiten, in plaats van ergens binnen af te spreken. Ik vind het eigenlijk altijd fijner om met iemand in de natuur te wandelen, dan samen binnen te zitten. In een druk cafe zitten heeft een totaal andere werking dan wandelen in het bos of langs het strand. Of: ga eens alleen op pad, buiten. In je eentje kun je vaak gemakkelijker de verstilling ervaren. De natuur kan je daarbij helpen. Ga ook eens naar buiten als het geen lekker weer is. Door de striemende regen wandelen kan ook heel fijn zijn, vooral na afloop als je weer lekker warm binnen zit! Het mag best even minder prettig zijn.

Onderzoek hoe het is om serieus met de aarde bezig te zijn. Met alle aandacht. Kijk en voel de aarde. Heb je een tuin, haal die tegel eruit, bekijk het leven dat eronder zit en plant daar mooie bloemen. Doe dat met je volledige aandacht. Voel heel bewust de aarde. Neem een aandeel in een lokale zelfpluktuin. Zodat je zelf je groenten oogst en sowieso meer contact gaat hebben met de aarde.”

 

Dit artikel verscheen eerder in Antroposofie Magazine in maart 2020, 

Verder lezen:

- Vitaler dankzij euritmie - het geheim van Annemarie Ehrlich

- Eet van alle levensprocessen met de schijf van zes

- Meer artikelen lezen over bd-landbouw en natuur