BD-landbouw en Natuur

Diversiteit op je bord

Je selecteert je beste planten om zaden van te oogsten voor het volgende jaar, dat weet iedere boer. Maar sinds de Tweede Wereldoorlog maken veel boeren zich zorgen over de kwaliteit van de zaden. Drie grote spelers op de zaadmarkt hebben meer dan de helft van de internationale zaadmarkt in handen. Zij verwerven patenten op…

Lees verder

BD-ondernemers: boerenbloed met een vleugje idealisme

De belangstelling voor biologisch-dynamische voeding groeit. Steeds meer jonge mensen willen er ook hun vak van maken en volgen een opleiding aan de Warmonderhof, hét opleidingsinstituut voor BD- landbouw in Nederland. Ze kiezen regelmatig voor het ondernemerschap, maar vooral voor een andere kwaliteit van leven. Tekst: Ellen Röling   In september 2016 startten 44 voltijdstudenten…

Lees verder

Voeding leeft

Wat ligt er eigenlijk op je bord? Je kunt naar die boterham kijken als een samengesteld geheel van koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen, maar als je verder kijkt ontdek je dat dezelfde boterham, die gemaakt is uit een volle tarwekorrel, ook ‘vol’ zit met productspecifieke en perfect op elkaar afstemde levensprocessen. Kortom: voeding leeft.…

Lees verder

Zie zo zaai je!

Zelf je eigen groenten verbouwen: lekker onbespoten en altijd vers. Het klinkt geweldig, maar voor wie niet zulke groene vingers heeft kan het een irreële wens lijken. Dit boek laat zien dat zelf groenten kweken echt niet moeilijk hoeft te zijn. In Zie zo zaai je vind je veel basisinformatie over hoe een plant groeit,…

Lees verder

0 NL 42806/2 DEMETER: het ei ontcijferd

Op elk ei dat je in de winkel koopt, staat een rood stempeltje met een code. Hoe lager het eerste cijfer, des te hoger het welzijn van de kip. Een 0 in combinatie met het woord Demeter is het hoogst haalbare qua dierenwelzijn. NL staat voor de Nederlandse herkomst. De unieke code 42806/2 vertelt waar…

Lees verder

Save our soil

  De bodem is toegangspoort tot biodiversiteit, waterberging en CO2-vastlegging, maar daar besteden we nog véél te weinig aandacht aan, vindt Volkert Engelsman. Hij richtte zesentwintig jaar geleden Eosta op, nu Europa’s grootste handelshuis voor biologische groenten en fruit. Onvermoeibaar voert hij campagne om het belang van biologische productie onder de aandacht te brengen. Zijn…

Lees verder

SEKEM: De kunst van het dromen

Bodemvruchtbaarheid als basis voor een vruchtbare ontwikkeling in Egypte Ibrahim Abouleish woonde twintig jaar in Oostenrijk, toen hij in 1975 een bezoek bracht aan zijn Egypte en besloot zich in te gaan zetten voor zijn vaderland. Zijn droom: nieuwe ontwikkelingen op gang brengen op sociaal, cultureel en economisch gebied. Biodynamische landbouw – het opbouwen van…

Lees verder

Dichter bij de bij

Aanvankelijk was ze doodsbang voor een bijensteek, maar nadat Alma Huisken een volk ‘leasebijen’ in haar tuin kreeg via een naburige imker, werd ze enthousiast en tegenwoordig behoren bijen voor haar tot “de wondermooiste wezens op aarde”. Inmiddels is ze behalve culinair journalist, groenauteur en ecologisch hovenier ook biologisch-dynamisch imker en bundelde ze haar kennis …

Lees verder

Wijnranken liever niet snoeien

Kaarsrecht en kronkelloos groeien de twijgen aan een biodynamische wingerd. Ondersteuning van paal of draad is in de regel voldoende. Gewone wijnranken hebben de neiging om na de bloei in juni, uit het gareel te lopen en alle kanten op te groeien, daarom worden ze traditioneel gesnoeid. Dit hoeft in de regel bij biodynamische wijnranken…

Lees verder

Van Odin-groentetas naar coöperatie

Al meer dan twintig jaar vult Odin wekelijks duizenden tassen met groenten en fruit van het seizoen, alles biologisch of biologisch-dynamisch. Toch is er veel veranderd, vertelt Merle Koomans, manager Marketing & Communicatie bij Estafette Odin BV. “De ‘Odin-tas’ was destijds heel innovatief om vraag en aanbod samen te brengen. Tegenwoordig richten we onze energie vooral…

Lees verder