Gezondheid en Zorg

De schijf van zes

  Dit jaar presenteerde het Voedingscentrum een nieuwe versie van de ‘schijf van vijf’. De samenstellers keken niet langer alleen naar losse vitamines en mineralen, maar onderzochten wat de invloed is van bijvoorbeeld brood, noten, zuivel, thee en groente en fruit op onze gezondheid. En dat is revolutionair te noemen! De bontgekleurde voedingscirkel, ingedeeld in…

Lees verder

De gebaren van wintergroenten

Of andersom: hoe gezond is het om wintergroenten weg te laten uit je wintermenu? Als je holistisch naar voeding kijkt, zoals (antroposofische) natuurvoedingskundigen en diëtisten doen, begrijp je intuïtief dat er een zinvolle – in de evolutie ingeweven – relatie bestaat tussen mensen, seizoenen en seizoensgroenten. Voeding staat in deze visie altijd in dienst van…

Lees verder

Vitaler met euritmie

Het geheim van euritmiste Annemarie Ehrlich Tekst: Arianne Collee Beeld: Cisly Burcksen We spreken haar wanneer ze nog maar net terug is uit Rusland, waar ze een maand lang verbleef voor haar werk. “Ik had een collega die zei: ‘Ik ben nooit moe.’ Dát kan ik niet zeggen,” vertelt Annemarie. “Maar hoe ouder ik word, hoe minder moe ik…

Lees verder

Voeding leeft

Wat ligt er eigenlijk op je bord? Je kunt naar die boterham kijken als een samengesteld geheel van koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen, maar als je verder kijkt ontdek je dat dezelfde boterham, die gemaakt is uit een volle tarwekorrel, ook ‘vol’ zit met productspecifieke en perfect op elkaar afstemde levensprocessen. Kortom: voeding leeft.…

Lees verder

Muziektherapie werkt!

Bespeel je een muziekinstrument? Heel gezond. Het werkt ontspannend en het geeft je veel voldoening. Volgens muziektherapeute Maartje Gilissen zou “iedereen het moeten doen.” Zij zet muziek  bijvoorbeeld in om gedragsveranderingen bij kinderen teweeg te brengen. Neurochirurg Erik Scherder laat in zijn boek Singing in the brain zien dat er bij het maken van muziek…

Lees verder

Biotuin als multivitamine

Supplementen werken, maar hóe werken ze, en voor hoe lang? Onlangs startte een experiment waarin bestaande gevangenismenu’s worden aangevuld met voedingssupplementen. Uit onderzoek blijkt dat dit agressie vermindert. Supplementen werken, maar liever zou ik de ontwikkeling van het immuunsysteem op een duurzame manier willen stimuleren, door verse, dus levensproces-inclusieve, voeding aan te bieden, die de…

Lees verder

Column: Help, waar is mijn ik?

Waarom doen mensen in een groep dingen die ze in hun eentje nooit in hun hoofd zouden halen? Wat gebeurt er met je wanneer je in plaats van jezelf, opeens een groepslid blijkt te zijn? Sinds de gebeurtenissen op oudejaarsnacht in Keulen lijkt dit een nieuw vraagstuk te zijn. Er zijn mensen die zeker weten…

Lees verder

Ook ziekte biedt ontwikkelingsmogelijkheden

De moderne geneeskunde kan veel. We hebben een overvloed aan geneesmiddelen tot onze beschikking en artsen kunnen heel exacte diagnoses stellen. De betekenis van ziekte voor het individu dreigt echter hoogstens een bijverschijnsel te worden of zelfs geheel uit het zicht te verdwijnen. En het sterven beleven we vooral als iets negatiefs. Het kan anders. Tekst:…

Lees verder

Durven we het sterven nog te beleven?

    “Kijk, als je alleen materieel denkt is het een zegen dat euthanasie mogelijk is. De mens hoeft niet te lijden als hij dat niet wil. Maar er gebeurt meer bij het sterven. Dat zit op een heel andere laag.” Hij vertelt over een situatie van jaren geleden toen hij nog huisarts was. Toen…

Lees verder

Hoe kijk jij naar het sterven?

Angstig einde of raadselachtige doorgang? Het is toch wel apart te beseffen dat miljarden mensen van de generaties voor ons zijn gestorven en wij nog maar weinig van het sterven weten. Gek toch dat we onmetelijk veel kennis en techniek opbouwen en doorgeven, maar slechts weinig over onze ervaringen rond sterven en de dood. Tekst:…

Lees verder