Avondthee voor een heldere blik op de wereld

De korenbloem in de avondthee heeft twee functies: omdat het oog wat wil én voor een heldere blik op de wereld. Bij Het Blauwe Huis Kruiden in Ruinerwold gaan ze uit van zowel een aardse als een geestelijke werking van kruiden. Elk theemengsel is samengesteld uit wortel-, blad-, bloem- en vruchtgewassen. Dat is de vierslag die volgens Rudolf Steiner essentieel is voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. “Kruiden die het leven verrijken,” vat tuinder Olle van der Weide de missie van het bedrijf samen.

Tekst en beeld: Annelijn Steenbruggen

In de wintermaanden stort Olle zich met plezier op het onderhoud van de machines en gebouwen. Zodra in de lente het teeltseizoen van start gaat, is hij voornamelijk op het land en in de drogerij te vinden. Op anderhalve hectare teelt hij circa 35 soorten eenjarige en vaste planten, die hij na de oogst direct in grove stukken snijdt en droogt. “Zo grof mogelijk,” aldus Olle, “Om de smaak, voedingsstoffen en medicinale werking van de kruiden zo goed mogelijk te behouden.” De specerijen en kruiden die hij niet zelf teelt, koopt Het Blauwe Huis in. De lindebloesem in de avondthee komt bijvoorbeeld uit Frankrijk.

Wonder
Na de middelbare school wist Olle één ding zeker: hij wilde in de buitenlucht met zijn handen werken. Via een vriend kwam hij op het idee om de biodynamische landbouwopleiding Warmonderhof in Dronten te doen. “Tijdens mijn stage werkte en woonde ik een halfjaar op een tuinderij,” blikt Olle terug. “Pas toen viel het kwartje: dit écht is waar ik elke ochtend mijn bed voor wil uitkomen. Aan het einde van de dag had ik zichtbaar en tastbaar werk verzet, dat mij een voldaan gevoel gaf. Ook het wonder dat een zaadje – in aanraking met aarde, water en zonlicht – tot iets groeit wat ik kan oogsten, vond ik bijzonder om mee te werken.”

Na de Warmonderhof heeft Olle samen met zijn vriendin Marije, die ook tuinder is, ervaring opgedaan bij verschillende tuinbouwbedrijven. Een jaar geleden werden ze gevraagd om samen de tuin van Het Blauwe Huis onder hun hoede te nemen. Marije was toen zwanger van hun tweede kind en ging eerst haar verlofperiode in. Olle had een goede klik met het bedrijf en team en is de uitdaging aangegaan. Inmiddels zit zijn eerste teeltseizoen erop en krijgt hij in het tweede seizoen versterking van Marije. “Kruidenteelt was nieuw voor mij,” zegt hij. “In tegenstelling tot de groenteteelt, oogst ik de meeste kruiden pas wanneer ze bloeien. De verzorgingsperiode van de gewassen is daarmee langer, waardoor ook het onkruid meer tijd heeft om te groeien. Gelukkig zijn we goed gemechaniseerd zodat we het onkruid de baas blijven.”

In tune
Wat is de essentie van biodynamische landbouw? Deze vraag stelt Olle zichzelf met regelmaat: “Soms heb ik daar een antwoord op, soms niet. De laatste tijd denk ik dat biodynamische landbouw gaat over een ontwikkelingsweg die in veel opzichten verrijkend is. Voor mij persoonlijk is het verrijkend voor de ziel. Als tuinder leef ik sterk mee met het ritme van de natuur: zaaien, groei, verval. Elk jaar komt dat ritme terug en begin ik in zekere zin opnieuw, maar het ontwikkelt

zich ook omdat ik de lessen van het afgelopen jaar kan meenemen. Daarmee groei ik in mijn vak, maar ook als mens. Als ik rondloop over de tuin weet ik steeds vaker opeens wát ik moet doen, maar niet wáárom. Dat 'in tune' zijn met je omgeving, of zelfs met de hele kosmos, is een fenomeen waar ik andere biodynamische boeren en tuinders weleens over heb horen spreken. Dat ik die fijnzinnigheid nu ook zelf aan het ontwikkelen ben, maakt mij erg enthousiast.”

Bedrijfsmatig is biodynamische landbouw verrijkend voor de aarde, aldus Olle. “Die verrijking is meetbaar en zichtbaar aan de toenemende biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid. Tegelijkertijd wil Het Blauwe Huis op sociaaleconomisch vlak een verrijkend bedrijf zijn. Dat maakt biodynamische landbouw ook pionieren. Hoe kunnen we efficiënter en winstgevend werken zonder bodem en medewerkers te overvragen? Bij het Blauwe Huis vinden we hier een steeds betere weg in door oude principes, zoals composteren en handmatig werken, te combineren met mogelijkheden en kansen van bijvoorbeeld de technieken van deze tijd. Mijn onderliggende ideaal is dat ik de wereld wil verbeteren, wat ik samen met mijn collega's letterlijk doe door de vitaliteit van dit bedrijf en dit stukje aarde naar een hoger plan te ontwikkelen.”

Bekijk onderstaand filmpje voor een kleine rondleiding door de tuinen van Het Blauwe Huis:

Dit artikel verscheen eerder in Antroposofie Magazine in december 2019.

 

Dit vind je misschien ook interessant:

- BD-honing met respect voor de bij

- Weleda-tuinman Jan Graafland: "Planten zijn stille werkers"

- Meer artikelen lezen over bd-landbouw en natuur