Motief van… Felix de Bont

Bewustwording creëren voor de waarde van spullen

Wie wel eens heeft gesmeed op de Michaëldagen zal hem meteen herkennen: Felix de Bont (27) is één van de gezichten achter de Viking Experience. Samen met oud-studiegenoot en collega vrijeschoolleerkracht Floris organiseert hij Vikingweekenden en smeedworkshops vanuit hun eigen ‘nederzetting’ in het Friese Ryptsjerk.

Tekst: Cisly Burcksen
Beeld: Ineke Geelen

“Oorspronkelijk waren de Michaëldagen alleen voor de vrijeschoolpabo. Als student hielpen Floris en ik toen al bij de smeedworkshops van Rik ten Cate. Zo zijn we erin gerold en inmiddels doen wij het nu de laatste jaren,” vertelt Felix. Inmiddels zijn ze afgestudeerd en als ze niet voor de klas staan, geven ze workshops in smeden en organiseren ze Vikingweekends waar je helemaal back to basics gaat.

Aandacht maakt waardevol

De basis hiervoor werd gelegd in het jaar dat Felix en Floris afstudeerden aan de vrijeschoolpabo. “In mijn laatste jaar van de opleiding liep ik mijn LIO-stage (stage als Leraar in Opleiding, red.) en schreef ik mijn eindscriptie. Dat betekende veel stilzitten en heel precies werken. Daarom wilde ik in de zomer een week lang nergens over nadenken,” vertelt Felix.  Dat werd samen met Floris een week lang ‘Viking spelen’ op het land van diens vader. “We zetten een tent op en wilden alles zelf doen. We hadden geen pan, en maakten die van een oude helm in de smederij op het terrein. Ook maakten we zelf onze lepels en bakjes van hout. Zo waren we een hele dag bezig met de voorbereidingen om ’s avonds te kunnen eten. Door al die aandacht en moeite werd dat heel waardevol. De spullen die we gebruikten waren sterk verbonden met onszelf. Zo anders dan tijdens het vluchtige ‘scriptieleven’: als ik toen snel een patatje met een plastic vorkje van de Smullers at, was dat niets waard. Tijdens die week ontstond de wens om dit besef aan anderen door te geven; we wilden mensen laten merken hoeveel het uitmaakt als je veel aandacht aan iets besteedt. Daarvoor wilden we een plek creëren waar mensen tot zichzelf kunnen komen, en er bewustwording kan ontstaan voor de waarde van spullen.”

Dat is een belangrijk effect van de Vikingweekenden: als je eenmaal zelf je eigen lepel hebt gesmeed, ga je echt beseffen dat ook voor dat plastic vorkje grondstoffen en arbeid nodig zijn.” Felix maakt zich zorgen om de planeet en hoopt met de Viking Experience een bijdrage te leveren aan het tegengaan van verspilling. “Ik wil de wereld beter achterlaten dan ik haar gevonden heb,”stelt hij.

tekst loopt door onder video

Ook op sociaal gebied hebben de weekends sterke impact: “Het is mooi om te zien hoe tijdens zo’n society detox een groep vreemden in tweeënhalve dag een soort stam kan worden.  We doen ook rituelen en dat is voor veel deelnemers nieuw. In het begin vinden ze dat ongemakkelijk, maar uiteindelijk geven ze zich er toch aan over. Je wordt teruggedropt naar de basis van het mens-zijn, wat werkt als een soort ontgroening: er ontstaan diepe vriendschappen door wat je samen meemaakt.”

Knorrige pestkop

Voor hun nederzetting konden ze op het terrein van Floris’ vader terecht. “Het begon met een vuurplaats en het opzetten van een tent. Later ontstond het idee om alles in Vikingstijl te doen. Inmiddels hebben we ons eigen longhouse gebouwd, is er een broodoven en zijn er boompjes geplant. En er komen nog steeds nieuwe dingen bij.” Helemaal van een leien dakje ging het echter niet meteen, door een aardman op het weiland waarmee de mannen telkens ruzie hadden. “Je merkte aan de sfeer dat het niet goed was. Er was een gekke energie op een bepaalde plek, mensen werden supermoe als ze daar waren. Ook raakten er steeds spullen kwijt en vloog de oven in de fik. Maar uiteindelijk lijkt de aardman zich met ons te hebben verzoend en hebben we geen last meer van die knorrige pestkop. Het is nu een heel aardende plek geworden.”

Meer informatie: devikingexperience.nl

Dit artikel verscheen ook in Motief, het ledenblad van de Antroposofische Vereniging in Nederland (editie september 2021).

Verder lezen:

- Alle interviews uit de rubriek 'Motief van...'

- Wat ga jij doen? De blik van Michaël roept op tot ontwaken

- Verhalen uit de Smidse