Boeken

Antroposofische menskunde begrijpen

Hoe help je als leerkracht de kinderen in je klas het beste vooruit? Hoe voed je jezelf op als pedagoog?  Wat is een mens eigenlijk? Wie zichzelf deze en andere complexe vragen stelt over het leraarschap en het lesgeven, kan veel opsteken van het onlangs verschenen Antroposofische menskunde begrijpen – veertien essays bij ‘Algemene menskunde…

Madam Petit poppenboek

“Je kunt alles totdat het tegendeel bewezen is,” is het motto van het Madam Petit poppenboek. Een zelfgemaakte pop is een superpersoonlijk cadeau voor een kind. Geweldig om te geven, maar toch durft niet iedereen zich daaraan te wagen. Dat is toch veel te moeilijk? En te tijdrovend? Dit uitnodigende boek vol prachtige foto’s, speelse…

Verhalen uit de Smidse

Een goede smid bewerkt niet alleen het oppervlak van het ijzer, maar weet het tot in zijn diepere structuur te transformeren. In zijn boek Verhalen uit de Smidse laat kunstenaar Erik Lemmens zien hoe ook het uitoefenen van zijn ambacht doorwerkt op andere vlakken van het leven. Het smeden van een tastbaar werkstuk heeft invloed…

Puberen om mens te worden

Als het goed is, is de basis voor een prettige omgang met je puber al in de kindertijd gelegd. Toch kan deze ontwikkelingsfase de verhouding tussen ouder en kind soms aardig op scherp zetten. Pubers zoeken in hun worsteling naar eigenheid en verbinding met hun eigen ‘Ik’ ook voortdurend naar het ‘Ik’ van de volwassenen.…

Sari’s wollen sjaal

Sari woont op een boerderij  tussen de heuvels, met appelbomen, kippen, bijen en zelfs haar eigen lammetje. Als dat groot genoeg is, wordt het geschoren en breit Sari van de wol haar eigen sjaal. Maar wat komt er allemaal bij kijken voordat je zo’n gebreide sjaal in je handen hebt? Dit boek volgt het hele…

Als denken voor vertrouwen komt

Hoogbegaafde kinderen ontwikkelen zich fysiek hetzelfde als hun leeftijdsgenootjes, maar hun innerlijke ontwikkeling verloopt anders. Van nature stapt een kind vanuit het doen de wereld in, maar bij deze kinderen is het begripsvermogen de ingang voor alles wat ze doen. Dat maakt dat deze kinderen vaak moeite hebben om zich vanuit vertrouwen te verbinden met…

Plastic Soup Surfer – hoe één persoon verschil kan maken

“Wat drijft je?” vraagt tv-presentatrice Floortje Dessing aan plastic soup surfer Merijn Tinga als ze hem volgt op zijn SUP-board op het IJ. Merijn heeft geen pasklaar antwoord. Hij wil verhalen maken over het plasticprobleem, en dat via die weg op de agenda zetten. Zijn boek Plastic Soup Surfer – hoe één persoon verschil kan…

Seksualiteit

Tijdens de Pinksterviering zie je ze jaarlijks op de vrijescholen: de Pinksterbruidsparen, die het huwelijk tussen hemel en aarde symboliseren. Sommige woke ouders vinden de traditionele bruid in haar witte jurk en de bruidegom met zijn hoge hoed een te traditioneel beeld. Zij zouden daar, uit respect of sympathie voor homoseksuelen, graag twee bruiden of…

De coronacrisis vanuit medisch oogpunt

De coronacrisis laat niemand onberoerd. Ook in antroposofische kringen lijkt iedereen er een mening over te hebben: over het virus, over de maatregelen van de overheid… net als elders in de maatschappij lopen de discussies ook in deze kringen hoog op. Je moet van goeden huize komen om daar een boek over te schrijven dat…

Kinderziekten – oorzaak en behandeling

Wat kun je doen als je kind buikpijn heeft? Hoe maak je wikkels en compressen, en bij welke klachten gebruik je die eigenlijk? Dit lijvige boek heeft op dit soort vraagstukken een antwoord en helpt je op weg met praktische tips. De titel ‘Kinderziekten’ suggereert een naslagwerk over rode hond, mazelen en dergelijke. Natuurlijk komen…

advertentie

Opleidingen

School voor Antroposofische Kinderopvang

De School voor Antroposofische Kinderopvang biedt twee mbo-niveau 4-opleidingen aan die opleiden tot ‘Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Antroposofische Kinderopvang’. Het gaat om een 1,5-jarige BBL-opleiding en een 3-jarige BOL/BBL-opleiding. Marlinda Zandwijk (34) neemt deel aan de 1,5-jarige BBL-opleiding. Toen Marlinda Zandwijk voor haar eigen kind een kinderdagverblijf ging uitkiezen, kwam ze toevallig in aanraking met de…

Lees verder

Vrijeschool Pabo: Creativiteit combineren met lesgeven

“Eigenlijk zocht ik iets in het hbo met kunst en creativiteit,” zegt de 22-jarige Isabelle Kaijser, student Vrijeschool Pabo aan Hogeschool Leiden. “Ik bezocht de Open Dagen van Kunstacademies, maar kon niet echt mijn creatieve uitdaging vinden. Toen kreeg ik de tip dat de Vrijeschool Pabo wel iets voor mij was.” Isabelle moest nog wel…

Lees verder

Opleiding tot Contactclown

‘Speel wie je bent’ heeft vanaf 2004 een opleiding ontwikkeld voor mensen die Contactclown willen worden. Hans Linssen (Clown Gompie) volgde de opleiding. De allereerste keer dat ik een workshop volgde bij Roelant de Vletter, kwam ik (verstrooid als ik ben) natuurlijk te laat. Ik stapte de ruimte binnen terwijl iedereen al in een kring stond. Roelant…

Lees verder

Mbo-opleiding Biologisch-dynamische landbouw

Warmonderhof is een mbo voor biologisch-dynamische landbouw, waar zowel jongeren als volwassenen studeren, in voltijd en in deeltijd. De school staat middenop drie boerderijen en de jongeren wonen er ook. ’s Morgens zitten ze in de klas en ’s middags staan ze op het land of in de stallen. Studenten vertellen waarom ze voor deze…

Lees verder

Basiscursus Tijd voor antroposofie in de zorg

Ik wist al wel een en ander van antroposofie, maar hoe actueel is die kennis en hoe hangt het met elkaar samen? Ik wilde een completer beeld kunnen vormen van wat de antroposofische benadering in 21e eeuw heeft te bieden en hoe ze zich verantwoordt. Het was een verrijking en een genoegen om aan deel…

Lees verder

Bachelor Kunstzinnige Therapie

Opleiding van de Hogeschool Leiden   Simone Yoy Mooyman (23): “Tijdens de opleiding heb onder meer geleerd om ‘werkelijk’ contact met een cliënt te maken” “Het mooiste moment van de opleiding was misschien wel dat ik voor het eerst een nat-in-nat-schildering maakte, alleen met de kleur blauw. Ik wist niets van kunstzinnige therapie. Maar ik merkte…

Lees verder

Opleiding Antroposofische Fysiotherapie

Opleiding van de Nederlandse Vereniging van Antroposofisch Fysiotherapeuten   Tjeerd Alkemade (33): “De kracht van de opleiding is dat de mens recht gedaan wordt. We zijn zoveel meer dan een verzameling botten en spieren” “Min of meer toevallig kwam ik bij de Zonnehuizen te werken. Daar merkte ik bij de teambesprekingen dat ik met mijn reguliere…

Lees verder

Cursussen en workshops

Zomers kruidenweekend met 10% korting!

Voor de snelle beslissers…. Op landgoed Kraaybeekerhof, verscholen tussen de huizen in Driebergen-Rijsenberg. Een magische plek, zeker in de zomer.  Bezoekers kunnen wandelen door de (kruiden)tuinen, een unieke bijentuin ontdekken, wat lekkers genieten op het terras of gewoon luieren in het gras. Naast tuinen en een restaurant is het Landgoed al ruim 40 jaar de…

AM Workshop Dagboektekenen

Workshop Dagboektekenen 30 juni 2017, Heleen Hupkens Soon Ja Terwee Net op het moment dat ik besef dat ik meer creativiteit in mijn leven wil toelaten, stuit ik op de AM workshop van Kit Le Large; Dagboektekenen. Dit spreekt mij meteen aan en ik geef mij op voor de workshop. Het is een uur rijden…

Academie voor Ouders

Voor opvoeden heb je geen diploma nodig. Maar soms stellen je kinderen je voor raadsels waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken. De Academie voor Ouders kan inspiratie en ondersteuning bieden bij je werk als opvoeder. Je doet er niet alleen veel theoretische kennis op, maar je gaat ook aan de slag met het beoefenen…

Dansend water in de Flowform

Flowforms zijn schalen waarin stromend water op een swingende wijze heen en weer schommelt. Het water stroomt over de schaal weg, maar maakt eerst dwars op deze stroming een wervelende bewegingen. In een ritme linksom en dan rechtsom draaiend. Dit geeft je een gevoel dat het water hier danst en zo in haar eigen element…

Verder kijken dan voeding

Studenten van de opleiding Natuurvoedingskundige op landgoed de Kraaybeekerhof verdiepen zich niet alleen in gezonde voeding, maar maken ook veel persoonlijke ontwikkelingen door. Twee oud-studenten blikken terug op hun ontplooiing binnen en buiten het klaslokaal. “Waar veel reguliere voedingsopleidingen zich richten op de details, voedingsstoffen en de wetenschappelijke kant, gaat de opleiding Natuurvoedingskundige op de Kraaybeekerhof…

Levensverhalen schrijven

Marita Klein over haar ervaringen met de cursus Levensverhalen schrijven van Lieke Deelstra in Brummen. “Het leverde voor mij een schat aan diep verborgen herinneringen op”In 2015 heb ik drie schrijfcursussen gevolgd bij Lieke Deelstra van Werkplaats Stap. De cursus levensverhalen schrijven voor beginners en gevorderden en een cursus sprookjesverhalen. De levensverhalen werden in een…

Ontdek je stem en zing vrij

Cursus van Brigitte van Bourgonje, zangtherapeut/stresscounselor in Rotterdam, Dordrecht, gespecialiseerd in stem, oorsuizen/tinnitus & stress. Rianne Versluis (60): “We leren totaal anders met ons lichaam en onze stem om te gaan. Heerlijk” “Het is niet te vergelijken met koorzang. Ik zit bij verschillende koren, maar wat we bij Brigitte doen is totaal anders. Ik verken mijn…

Cursus biologisch-dynamische preparaten

Cursus van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding Docent Frans Romeijn: “Het is mooi als je gelooft in de werking van preparaten, maar het is nog mooier als je die werking ook echt kunt waarnemen. Dan wordt het realiteit” Frans Romeijn“In de jaren ’70 kwam ik als bd-tuinder in aanraking met preparaten. Ze bleken te…

advertentie

Artikelen

Inslapen in de ander

Newtons derde wet luidt: bij elke actie hoort een gelijke, tegenovergesteld gerichte reactie. Wat je daar natuurkundig ook van mag denken, het menselijke leven zit vol met voorbeelden waar die formulering mooi bij past. Ik schreef in deze rubriek al eerder over de uitdrukking ‘wakker worden aan de ander’, en dat roept bij mij onherroepelijk die andere veelgehoorde antroposofische frase op: ‘inslapen in de…

Lees verder

Wakker worden aan de ander

Als je ineens ergens oog voor krijgt, dan is dat een soort wakker worden. Je kent het vast wel: een vriend maakt je opmerkzaam op de diversiteit aan vogelgezang om je heen, en daarmee gaat een wereld voor je open. Of je oog valt ineens op de opmerkelijke gewoonte van je buurman om drie keer…

Lees verder

De verbindende kracht van Pinksteren

Tekst: Tineke Croese Beeld: Fokke van Saane In de prille lente, zo rond Pasen, wordt de natuur voorzichtig groen. Zeven weken later is het Pinksteren en staat alles volop in bloei. Als fijn kantwerk omzoomt het fluitekruid de zilverglinsterende sloten, de fruitbomen dragen prachtige sluiers van tere, zacht gekleurde bloesem. Wakker gekust door haar bruidegom…

Lees verder

Mens M/V

Transgenders, mensen bij wie de genderidentiteit of genderexpressie anders is dan het fysieke geslacht, hebben altijd al bestaan. Bij transgenderkinderen blijkt al jong dat ze zich beleven, willen spelen en zich kleden als een kind van het andere geslacht. Bij een ouder kind en in de puberteit kan daar de onvrede met het fysieke lichaam…

Lees verder

In de wolken met Hemelvaart

Hemelvaart is die vrije donderdag die lekker uitloopt in een lang weekend. Een perfecte dag om aan de slag te gaan in de tuin, met heel veel anderen een bezoek te brengen aan de geel met blauwe meubelwinkel en een klusdag bij uitstek.  Tekst en beeld: Daan Rot  De bomen zijn weer lekker frisgroen, bloemen fleuren…

Lees verder

BD-honing met respect voor de bij

  Toen biodynamische tuinder Henk Bunskoek in 1983 met tuinderij de Zonnehorst in Punthorst begon, kwam hij in contact met de plaatselijke imkervereniging. Via hen deed hij kennis op over de levensvorm van bijen. “Ik was direct geraakt door dit bijzondere beestje,” aldus Henk. “Alleen al hoe ze met elkaar communiceren, is niet te bevatten.…

Lees verder

Richtkracht ontketenen voor een nieuw bewustzijn

Al bijna vijftig jaar reist kunstenaar Shelley Sacks de wereld over. Niet voor zichzelf, maar voor de mensen die ze hoopt te ontmoeten en met wie ze innig samenwerkt aan social sculpture. In die halve eeuw inspireerden met name Joseph Beuys en Rudolf Steiner haar tot een oeuvre dat leeft bij de gratie van onverdeelde…

Lees verder

Opruimen = creëren van levenskwaliteit

Niet het aantal spullen bepaalt of je huis gezellig is of niet, maar of het er prettig toeven is. Toch? De een voelt zich lekker in een huis vol met frutsels, de ander in bijna lege ruimtes waar je een kanon kunt afschieten. Volgens diverse opruimspecialisten is het bepalend voor de sfeer in je huis…

Lees verder

Weekspreuken: almanak van de ziel

Op mijn bureau liggen de weekspreuken onder handbereik. Deze ritmische spreuken laten me van week tot week meeleven met de stemming in de natuur in samenhang met de wereld van de kosmos. Het begint met Pasen, weekspreuk 1, en het eindigt met de hieraan ‘spiegelende’ weekspreuk 52. Tussen deze twee spreuken ontrolt zich de gang…

Lees verder

Kinderen een goede start bieden

Tekst: Cisly Burcksen Beeld: Lennert van der Veer Ze groeide op in een echt onderwijsnest en doorliep de gehele onderbouw van de vrijeschool. Als puber volgde ze Montessori-onderwijs, waarna ze startte aan de Toneelschool. Omdat ze daar echter zingeving miste, besloot ze om de vrijeschoolpabo te gaan doen, toen nog Hogeschool Helicon genaamd. “Daarna werkte…

Lees verder